Welkom

Welkom2013-06-14T13:19:08+00:00

Jaren geleden ben ik voor het eerst in contact gekomen met de muziek van Cape Breton via de cd ‘The hear of Cape Breton’ waarop Buddy MacMaster een medley speelt op viool, begeleid door Joey Beaton op piano. Deze muziekvorm was geheel nieuw voor mij.   

Deze muziekstijl in de regio van Cape Breton heeft zich vanaf de tweede helft van de 18° eeuw ontwikkeld doorheen de verschillende migraties van Schotland  naar Cape Breton (Canada). Historisch gezien is de muziek is afkomstig van Schotland en heeft er een sterke band mee maar muziek technisch is het dusdanig verder geëvolueerd dat het als een zelfstandig groep binnen de keltische muziek dient te worden beschouwd –  naast de Ierse, Schotse, Bretoense en deze van Cornwall het eiland Man.

In February 1972 werd op de CBC de documentaire ‘The Vanishing Cape Breton Fiddler’ van Ron MacInnis uitgezonden. Het bracht het “uitsterven” van de Cape Breton muziekstijl in de volle aandacht. Deze uitzending werd op de nodige controverse onthaald door de mensen van Cape Breton zelf. Het bracht een ganse beweging, met oa. Frank MacInnis, Father Eugene Morris, Burton MacIntyre, Archie Neil Chisholm, Father John Angus Rankin, Rod Chisholm, Judge Hugh J. MacPherson, Anne Marie MacDonald, Jeannette Beaton, Joey Beaton en Ray MacDonald, op gang om deze muziek terug tot leven te brengen. Een eerste Cape Breton Fiddle festival werd georganiseerd in Glendale in July 1973. Dit was de start van de heropleving! [ref. 4]. Het succes hiervan doet wel vragen rijzen of de Cape Breton muziekstijl wel echt aan het “uitsterven” was.

De belangrijkste instrumenten zijn viool, piano en doedelzak. Kenmerkend is de ‘sterk ritmisch gedreven’ muziek. Als je even naar de pagina … dans, lied en muziek gaat dan krijg je al een eerste goede algemene indruk wat de muziek van Cape Breton behelst. Het is vooral deze ‘drive’ die me ertoe aanzet om een persoonlijk project op te zetten om de Cape Breton cultuur beter te leren kennen en de muziek zelf te leren spelen.

Als je even filmpje van Joanne MacIntyre bekijk kan je ook zien dat de natuur adembenemend mooi is.

Deze website is uitsluitend bedoeld ter ondersteuning van dit project.

groeten en tot spoedig

Dirk
Grobbendonk – 21 september 2011

This website uses cookies and third party services. Ok